Ambulante begeleiding (o.a. autisme, ADHD, LVB)
 

 

 

Begeleiding jongeren

Op de weg naar volwassenheid heeft een jongere het druk met onderwerpen als identiteit; bij de groep willen horen; losmaken van ouders; ontdekken wat hij/zij later wil worden. “Normaal” willen zijn speelt hierin een grote rol. Voor jongeren met een beperking zoals autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand is dit een extra moeilijke tijd omdat ze op sommige terreinen nu eenmaal anders zijn. Ook al willen ze dat in deze periode het liefst vergeten. Soms geloven ze oprecht dat de gestelde diagnose fout is en nemen ze hun medicatie niet meer in of vergeten rekening te houden met wat ze nodig hebben. Hulp vragen doen ze minder want ze denken dat ze alles zelf wel kunnen.

 


Tegelijkertijd worden beperkingen vaak meer zichtbaar op het voortgezet onderwijs. Er wordt steeds meer van ze verwacht: zelf hun huiswerk, proefwerken en SO’s inplannen plus maken en leren; zelfstandig en op tijd naar school fietsen met de juiste boeken in hun schooltas; omgaan met leeftijdsgenoten in de drukke pauzes met weinig toezicht; omgaan met wisselende leerkrachten die elk hun eigen manier van lesgeven hebben. En daarna volgt de stap naar het MBO / HBO / universiteit of een leer-werktraject waar er nog meer zelfstandigheid van ze wordt verwacht.


Al met al is het een verwarrende periode, voor de jongere zelf maar ook voor zijn/haar ouders. Want waar ze voorheen nog wel naar hun ouders wilden luisteren, doen ze dat nu minder. Helemaal loslaten is ook geen optie want door hun kwetsbaarheid kunnen deze jongeren nu juist wel in zeven sloten tegelijk lopen. Een begeleider waar ze een vertrouwensband mee opbouwen kan dan een uitkomst bieden. De begeleiding bestaat dan vooral uit luisteren; meedenken; adviseren en coachen op basis van gelijkwaardigheid. Onderwerpen die veelvuldig aan bod komen zijn plannen en organiseren; huiswerkbegeleiding; financiën; omgaan met anderen; omgaan met conflicten; omgaan met drank, drugs en andere verleidingen; omgaan met verliefdheid en seksualiteit; verantwoordelijk zijn en worden voor je eigen keuzes in het leven.

 

 

 

 

Een steuntje in de rug

'Ik luister naar je.
Warm en betrokken.
Bel of app 06-51611366
voor een inhoudelijke
en kosteloze ontmoeting.
Of stuur een e-mail naar
hetty@praktijkcadans.nl'.

 

 

 

 

    registratienr. 9444

 

   registratienr. 210520R

 

   registratienr. 461022988
Cadans heeft de Registratie Plus bij Registerplein, kwaliteitskeurmerk voor sociaal professionals