Therapie bij hechtingsproblemen
Hechtingsproblemen en onvoldoende basisvertrouwen gaan niet zomaar voorbij als iemand volwassen is. Het wordt dan vaak gevoeld als een leegte of een fundamenteel gevoel van eenzaamheid. Soms worden mensen letterlijk op afstand gehouden omdat de angst om van anderen afhankelijk te worden te groot is. Soms zit de afstand meer van binnen en voelen mensen zich ondanks een grote vriendengroep toch eenzaam omdat ze niet echt de verbinding kunnen maken met anderen.
Partnerrelaties lopen vaker mis. Dit kan ontstaan omdat mensen zelf afstand bewaren. Het contact is niet diepgaand en blijft gereserveerd. Het lukt niet om emotioneel echt samen te komen. Het kan ook ontstaan omdat het niet lukt om te vertrouwen op de ander. De angst om verlaten te worden; om er weer alleen voor te staan roept dusdanig heftige emoties op dat jaloezie en controle de boventoon gaan voeren in de relatie.
Ook het ouderschap kan meer problemen opleveren. Onveilige hechting wordt vaak overgedragen op de kinderen. Dit zit vooral in het vermogen om te kunnen mentaliseren oftewel emoties te kunnen herkennen en verdragen bij jezelf en bij anderen. Mentaliseren leer je stapje voor stapje als kind van je ouders en later van leeftijdsgenoten. Het is iets waar kinderen met hechtingsproblemen en een tekort aan basisvertrouwen niet aan toekomen omdat ze teveel bezig zijn met overleven.
'Ik luister naar je.
Warm en betrokken.
Bel of app 06-51611366
voor een inhoudelijke
en kosteloze ontmoeting.
Of stuur een e-mail naar
hetty@praktijkcadans.nl'.